Begroting 2020 - 2023

Bestuur

Onze inzet

Onze inzet

Samen met inwoners, organisaties en ondernemers

Kennis en creativiteit die in de samenleving aanwezig is, gaan we beter benutten. De wijkregisseurs hebben hierbij een belangrijke rol als ´aanjagers en verbinders’. Zij hebben jarenlange ervaring opgebouwd om met inwoners, organisaties en medewerkers te werken aan een veerkrachtige, redzame samenleving met leefbare wijken en mensen die meedoen. Coproductie is voor onze organisatie een vanzelfsprekend onderdeel van ons werk. Zo gaan we inwoners vanaf het begin betrekken bij veranderingen in de openbare ruimte. Het gaat vooral om het ‘samen doen’. De Omgevingswet geeft hier een mooi kader voor. We gaan de huidige Samenspraakwijzer aanpassen waarbij de positie van de inwoner centraal staat.
Ondernemers zijn belangrijke partners als het gaat om werkgelegenheid en ook bij innovaties, duurzaamheid en onderwijs. We zetten daarom stevig in op directe contacten met het bedrijfsleven. Door korte lijnen en de ondernemers zoveel mogelijk te ontzorgen als het gaat om zaken zoals huisvesting en vergunningen. Ondernemers stellen de directe lijnen op prijs en ervaren zo partnerschap en gelijkwaardigheid. 

Ook samen met kinderen en jongeren

Kinderen die in buurten wonen waar we iets veranderen, vragen we mee te denken bij de ontwikkeling van speelplekken en de herinrichting van de openbare ruimte. Samen met jongeren werken we aan een stad waarin het leuk is om op te groeien.

Meebeslissen over inzet middelen

Fonds voor Zutphen

Vorig jaar hebben we aangekondigd om een ZutphenFonds in te richten. Dit fonds zien we als een stap naar meer zeggenschap van de samenleving over besteding van onze begroting. Met dit fonds willen we initiatieven uit de samenleving ondersteunen die gaan over leefbaarheid, zorg, sport, cultuur en onderwijs. Een raadsvoorstel over de uitwerking van dit fonds volgt in het najaar van 2019. In 2020 gaan we dit verder uitvoeren. Onze gemeentelijke rol bij besteding zal beperkt zijn: we bieden kennis en ondersteuning.

Wij laten ons graag uitdagen

Via de werkwijze ‘Right to challenge‘ kunnen inwoners en organisaties ons ´uitdagen´. Als inwoners en organisaties taken van de gemeente beter en goedkoper kunnen organiseren, staan wij daarvoor open. Dit recht om de gemeente uit te dagen, zetten we gericht en actief in.

Samenwerken in groenbeheer

Via de nieuwe aanbesteding van het groenbeheer willen we het mogelijk maken dat inwoners – die dat willen – kunnen meewerken aan en mee helpen bij het beheren van het groen in hun eigen buurt. Zelfs het overnemen van het totale beheer is wat ons betreft mogelijk.

Rechtbank

We blijven alert op de ontwikkelingen. We spreken de president van de rechtbank een aantal malen per jaar. We verwachten niet dat de rechtspraak uit Zutphen zal verdwijnen. We krijgen signalen dat, als gevolg van de  verbouwing van de Rechtbank in Arnhem, meer mensen in Zutphen komen te werken. Hierdoor kan de kantoorfunctie in Zutphen onder druk komen te staan.

Dienstverlening aan ondernemers en inwoners

We stimuleren het digitaal aanvragen van producten en diensten. Ons uitgangspunt is: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet. We houden rekening met mensen die niet zo digitaal vaardig zijn. Waar nodig helpen we hen, bijvoorbeeld met ondersteuning bij digitale aanvragen in de hal van ons stadhuis.

Communicatie als cement van de samenleving

Een optimale verbinding en contact met onze gemeente. Dat is wat we willen bereiken met de inzet van communicatie. We werken aan en faciliteren een goede relatie tussen media en het college. En we betrekken onze inwoners via onze eigen (social) media, of door hen te informeren of uit te nodigen. Daarnaast zetten we communicatie zo gericht mogelijk in om onze dienstverlening te ondersteunen en de sociaal economische kracht van Zutphen te blijven versterken. Een van de bijzondere activiteiten die voor 2020 op de planning staan, is de vernieuwing of aanpassing van de website.

Samen met partners in de regio

In de Cleantech Regio werken we samen met Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst. Met deze gemeenten doen wij dat samen met ondernemers, onderwijs/onderzoek in de Strategische Board.
Wij dragen met mensen en middelen bij aan de regio Stedendriehoek. Vanwege onze financiële situatie staat de geldelijke bijdrage aan de regio onder druk. Het uitgangspunt blijft dat we een actieve partner zijn en dat we onze ambtelijke en bestuurlijke inzet onverminderd leveren.
Wij leveren in 2020 een actieve bijdrage aan de Agenda Cleantech Regio (2019-2023). Dit doen wij door het uitvoeren van projecten op het gebied van energietransitie (zoals het verduurzamen van woningen en bedrijven, opwekken van duurzame energie) en door samen met de regio te werken aan de Regionale Energietransitie (RES). Ook op het gebied van circulaire economie (doorontwikkeling van De Mars als circulaire hotspot), arbeidsmarkt, mobiliteit (bijv. de snelfietsroute Zutphen-Deventer), leefomgeving en vestigingsklimaat werken wij samen in de regio. Bestuurlijk dragen wij bij aan de regionale samenwerking door onder meer de rol van vice-voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Regio Stedendriehoek op ons te nemen.  
Via de regio zoeken we de samenwerking met de provincie Gelderland, het Rijk en Europa. Vaak is schaalvergroting en/of een gebiedsaanpak een vereiste om kans te maken op ondersteuning, financiële bijdragen of aanpassing van regelgeving. De Agenda Cleantech Regio is ambitieus: kennisdeling en samenwerken met de regionale partners in triple helix verband (ondernemers, onderwijs/onderzoek en overheden) helpen ons ook lokaal vooruit.
Naast de samenwerking in de Cleantech Regio, werken we op bepaalde thema's ook buiten de regio samen. Dan gaat het bijvoorbeeld over samenwerking in een groter verband waarin de regio als geheel is vertegenwoordigd. Voorbeelden zijn de Veiligheidsregio en de Arbeidsmarktregio. Of het betreft samenwerking op het gebied van toerisme, zoals met de Hanzesteden en in de Achterhoek.

Provincie Gelderland

Samen met het nieuwe college van Gedeputeerde Staten werken we aan Krachtig Zutphen. Aan de hand van concrete projecten willen we deze samenwerking inhoud geven. Projecten die aansluiten op onze ambities en die van de provincie. Focus op een duurzaam, verbonden en een economisch krachtig Zutphen. We zoeken partnerschap op kennis en expertise, netwerk, lobby en financiering.
Met Doetinchem, Harderwijk en Tiel maken we ons hard voor een goede samenwerking met de provincie. Als middelgrote steden zijn we een belangrijke schakel in het stedelijk netwerk van de provincie. Onze unieke positie vraagt specifieke aandacht en ondersteuning van de provincie. Met de G-8 gemeenten (Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Ede, Doetinchem, Harderwijk en Tiel) spreken we elkaar over wijkgericht werken en inwonersparticipatie.

Samenwerken in verbonden partijen

De gemeente Zutphen neemt deel in een aantal zogenaamde Verbonden Partijen. In de Paragraaf Verbonden Partijen staan alle partijen met wie we taken in een gemeenschappelijke regeling uitvoeren.