Begroting 2020 - 2023

Veilige stad

Onze inzet

Onze inzet

We werken aan een veilige stad. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze partners waaronder politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio, inwoners, instellingen en ondernemers. Samen bereiden we maatregelen voor, zetten we waar nodig instrumenten in en bedenken we creatieve oplossingen. In 2020 zetten we in op het versterken van deze samenwerking met partners, wordt ondermijning aangepakt, vraagt gedigitaliseerde criminaliteit onze aandacht en werken we verder aan een veilige binnenstad.

Veilige wijken

Woonoverlast

Om de woonoverlast te beperken heeft de gemeente Zutphen samen met Woonbedrijf Ieder1 in 2018 voor 3 jaar een regievoerder extreme woonoverlast aangesteld. Er worden verschillende instrumenten ingezet om op te treden tegen onder andere ernstige geluid- of geurhinder, overlast door vervuiling of verwaarlozing.
We zetten we de proef om woonoverlast bij inwoners met alcohol- en drugsproblemen te verminderen door. Deze bewoners zijn onvoldoende weerbaar tegen bezoekende gebruikers en dealers. Deze inwoners kunnen er zelf voor kiezen om geholpen te worden en sluiten daarvoor een contract met de politie.
Er zijn mensen die niet in een reguliere voorziening terecht kunnen en die in een woonwijk te veel overlast veroorzaken. Voor deze groep worden verschillende (woon)mogelijkheden bekeken. Uiteindelijke doel is om deze mensen goede zorg te bieden en tegelijk de overlast aan te pakken.

Personen met verward gedrag

Personen met verward gedrag willen we snel en effectief helpen. De aanpak is gericht op preventie, het snel signaleren van problemen en het doorbreken van de neerwaartse spiraal.
Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met partners. Gemeenten in de regio Midden-IJssel, Oost-Veluwe en soms de Achterhoek hebben plannen gezamenlijk ontwikkeld. We werken onder andere verder aan een betere samenwerking in de wijk tussen behandelaars en welzijnswerkers, een regionaal advies- en meldpunt en passend vervoer voor personen met verward gedrag.

Wet verplichte GGZ

Per 1 januari 2020 treedt de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking. Deze wet geeft mogelijkheden om zorg aan te bieden aan mensen met psychische problemen die niet vrijwillig zorg willen. Nieuw is dat iedereen zijn zorgen over een mede-inwoner bij de gemeente moet kunnen melden en dat de gemeente die melding ook moet onderzoeken en tijdig afhandelen. Dit pakken we op en we verwachten in 2020 een beter beeld te krijgen van de effecten van deze wet.
Eind 2019 zijn we gestart met een nieuwe vorm van samenwerken met de drie grote lokale instellingen geestelijke gezondheidszorg Tactus, Traject en GGNet en het Openbaar Ministerie, Politie, Veiligheidskamer. Dit zetten we door in 2020.

Ondermijning wordt aangepakt

Het aanpakken van ondermijnende criminaliteit is een zaak van de lange adem. Het gaat om het aanpakken van criminelen die gericht zijn op het verwerven van geld en macht. Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit werken we samen met partners als politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst. We worden voor de uitvoering ondersteund door het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Oost Nederland.
De kracht van samenwerking zit in het gezamenlijk delen van informatie. Vervolgens kijken we wie de beste bevoegdheden in handen heeft om in een specifieke situatie strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en/of fiscaalrechtelijk op te treden. We zetten daarbij niet alleen juridische middelen in.
Een deel van de aanpak is ook het vergroten van de weerbaarheid van partijen die hiermee in aanraking kunnen komen zoals inwoners en ondernemers. We willen dat mensen verschijnselen herkennen die op ondermijning kunnen wijzen én willen de bereidheid vergroten om hier ook melding van te maken. Verder zijn we actief in het versterken in kwetsbare wijken en buurten in de stad.

Digitale misdrijven vragen onze aandacht

Onze samenleving digitaliseert steeds meer. Digitalisering heeft positieve kanten maar ook een keerzijde: naast de gebruikelijke invloedssferen van thuis, school en buurt hebben we te maken met de invloed van internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sexting bij vooral jongeren. Verder zien we een grote groep potentiële slachtoffers van internetcriminaliteit en de gevolgen van digitaal analfabetisme. Dit vraagt om een brede en regionale aanpak. Zowel jongeren als ouderen worden met deze problemen geconfronteerd. We zetten samen met de politieregio in op preventie en voorlichting om deze problemen te verminderen.

Veilige binnenstad

Naast een levendige en leefbare binnenstad die aantrekkelijk is voor inwoners, bezoekers en bedrijven moet de binnenstad veilig zijn en een gemoedelijke sfeer uitstralen op de uitgaansavonden. Het project Veilig Uit, waarin we intensief samenwerken met politie, Openbaar Ministerie, horeca, inwoners, hulpverleners en uitgaanspubliek, is vol op stoom.

Onze focus ligt op:

  • minder incidenten in de binnenstad;
  • goede samenwerking tussen en betrokkenheid van alle partners;
  • een groter veiligheidsgevoel bij uitgaanspubliek, omwonenden, personeel en hulpverleners;

In januari 2019 zijn de sluitingstijden losgelaten. Dit is één van de maatregelen uit het project Veilig Uit. Ondernemers werken mee aan deze proef van een jaar. Huis- en gedragsregels zijn opgepoetst, er staan gekwalificeerde portiers aan de deur, bezoekers die zich misdragen krijgen een ontzegging en mogen zich niet meer vertonen in de horecazaken etcetera. Voorlichting over alcohol en drugs maken onderdeel uit van het project.
Door het project zien we een intensievere samenwerking tussen de partners, meer betrokkenheid bij elkaar en bij het uitgaan. Geheel volgens de uitgangspunten betrekken we ook jongeren en bewoners zelf bij de aanpak van veiligheidsproblemen in de binnenstad.

Toezicht & Handhaving

Landelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat er steeds meer wordt verwacht van onze handhavers. Ze krijgen steeds meer taken en gaan meer in de nachtelijke uren werken. Dit vraagt wat van de handhavers, de capaciteit en de prioritering van het werk.
In het kader van het project Veilig Uit gaan de handhavers in het weekend dienst draaien. Onze handhavers beschikken niet over geweldsmiddelen zoals pepperspray of handboeien. Dit vraagt om extra afstemming met de politie en het zeer nauw volgen want de veiligheid van de handhavers in de nacht mag niet in het geding komen.

Ontwikkelingen en bezuiniging Veiligheidsregio

De financiële problematiek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) is groot. In onze regio is de brandweerzorg op een hoog niveau georganiseerd. Er moeten fundamentele keuzes worden gemaakt over de toekomst van de VNOG. Een onafhankelijke commissie heeft scenario’s uitgewerkt en het bestuur neemt eind 2019 een besluit over het gewenste dienstverleningsniveau.